понеділок, 1 вересня 2014 р.

Перевтілення. Франц Кафка (скорочено)

Грегор Замза, комівояжер, прокидається в своєму ліжку й усвідомлює, що він перетворився на велетенську комаху. Він озирається довкола, але не помічає в кімнаті нічого дивного, тому вирішує продовжити спати, щоб забути про те, що трапилося. Він намагається перевернутися на бік, але йому це не вдається з цим новим тілом - він лежить на своїй твердій, випуклій спині й не може поворушитися. Він намагається почухати живіт, але, коли торкається себе одною зі своїх багатьох нових кінцівок, йому стає огидно від самого себе. Грегор думає про те, яке жахливе життя комівояжера, і як йому хотілося б звільнитися, якби його батьки й сестра не були такими залежними від його зарплати. Він повертається до годинника й бачить, що проспав і запізнився на потяг, яким мав їхати на роботу.


Мати Грегора стукає у його двері. Грегор їй відповідає і усвідомлює, що його голос теж змінився. Сім'я підозрює, що Грегор захворів, тому вони просять його відчинити двері, які той за звичкою завжди зачиняє на ніч. Він намагається вилізти з ліжка, але не може дати раду своєму зміненому тілу. Поки Грегор з усієї сили намагається вилізти з ліжка, він чує, що до квартири прийшов його керівник, щоб взнати, чому Грегор не прийшов на роботу. Зрештою Грегор розхитується й падає на підлогу, він гукає своїм рідним і керівнику, що сам зараз відчинить двері.

Через двері керівник попереджує Грегора про наслідки його прогулу й натякає, що останнім часом його роботою не задоволені. Грегор заперечує й каже керівнику, що зараз прийде на службу. Однак ані його рідні, ані керівник не можуть зрозуміти, що Грегор каже. Вони підозрюють, що він серйозно занедужав. Грегору вдається ротом відімкнути й прочинити двері. Він просить пробачення в керівника за своє запізнення. Нажаханий виглядом Грегора, керівник втікає з квартири. Грегор намагається його наздогнати, але його батько палицею і скрученою газетою заганяє його назад до спальні. Грегор калічиться, коли намагається пролізти крізь двері, а його батько грюкає за ним дверима. Виснажений, Грегор засинає.

Грегор просинається й бачить, що хтось залишив в його кімнаті молоко і хліб. Спершу він радіє, але потім швидко розуміє, що молоко йому не смакує, хоча раніше це була його улюблена їжа. Він вмощується під диваном й прислухається до тиші в квартирі. Наступного ранку його сестра Грета приходить й бачить, що він й не торкнувся до молока. Натомість вона залишає йому гнилі недоїдки, які Грегор з радістю з'їдає. Сестра починає годувати Грегора й прибирати в кімнаті, поки той ховається під диваном, щоб не налякати її своїм зовнішнім виглядом. Грегор проводить час, підслуховуючи через стіну розмови членів своєї сім'ї. Вони часто обговорюють своє важке фінансове становище тепер, коли Грегор вже їх не утримує. Крім цього Грегор взнає, що його матір хоче його відвідати, але сестра й батько їй цього не дозволяють.

Грегор звикає до свого нового тіла. Він починає лазити по стінах і стелі. Взнавши про таку його розвагу, Грета вирішує забрати з кімнати частину меблів, щоб зробити йому більше місця. Вона разом з мамою починає виносити меблі, але Грегор від цієї затії не в захваті. Він намагається врятувати картину на стіні, де намальована жінка у хутряному капелюсі, шарфі і з муфтою. Матір Грега бачить те, як він звисає зі стіни й втрачає свідомість. Грета кричить на Грегора - це вперше хтось до нього звертається за весь час з моменту перевтілення. Грегор втікає з кімнати на кухню. Батько повертається зі своєї нової роботи, неправильно оцінює ситуацію й думає, що Грегор спробував напасти на матір. Батько кидає в Грегора яблуками, й одне застрягає у того в спині. Грегору вдається повернутися до своєї спальні, але він важко поранений.

Сім'я починає залишати двері спальні відчиненими на кілька годин щовечора, щоб Грегор міг за ними спостерігати. Він бачить, як його рідні марніють, збіднілі, що є наслідком його перевтілення. Здається, що тепер навіть Грета ображена на брата. Вона продовжує годувати його й прибирати в кімнаті, але робить це недбало й неохоче.Сім'я звільняє покоївку й натомість знаходить дешевшу хатню робітницю, яку не бентежить зовнішність Грегора (вона навіть часом з ним розмовляє). Крім цього, вони знаходять трьох квартирантів, для чого їм довелося перенести зайві меблі до кімнати Грегора, на превелике його нещастя. Грегору вже не до смаку їжа, яку йому приносить Грета, він майже повністю перестає їсти.

Одного вечора хатня робітниця залишає двері Грегора відчиненими, в той час як квартиранти вештаються вітальнею. Грету просять зіграти для них на скрипці, а Грегор виповзає зі своєї спальні, щоб послухати. Спершу здається, що квартиранти зацікавлені Гретою, але потім їм набридає виступ дівчини. Але Грегор зачарований грою сестри - він завжди з трепетом ставився до її таланту й навіть мріяв оплатити їй навчання у консерваторії. Один із квартирантів помічає Грегора. Стривожені його присутністю, квартиранти заявляють, що негайно ж з'їжджають з квартири, навіть після того як батько Грегора намагається заштовхати чоловіків назад до їхніх кімнат. Ті відмовляються платити за оренду, обурені огидними умовами в помешканні.

Грета каже батькам, що їм треба здихатися Грегора, бо в іншому випадку він зруйнує їх життя. Батько погоджується й шкодує, що Грегор їх не розуміє. Він хотів би, щоб Грегор сам пішов геть. Насправді він розуміє, про що вони говорять, й поволі повертається до кімнати. Грегор вирішує більше не пригнічувати рідних своєю присутністю і помирає.

Дізнавшись про смерть Грегора, сім'я зітхає з полегшенням. Батько виганяє квартирантів й вирішує звільнити хатню робітницю, яка позбулася тіла Грегора. Сім'я винаймає візок і їде за місто, де вони обмірковують свій фінансовий стан. За ті місяці, коли їм доводилося економити внаслідок ситуації з Грегором, в них назбиралося трохи заощаджень. Сім'я вирішує переїхати в кращу квартиру. Вони міркують про те, що пора вже шукати нареченого для Грети.