понеділок, 15 вересня 2014 р.

Ляльковий дім. Генрік Ібсен (скорочено)

Всі події "Лялькового дому" розгортаються у вітальні сім'ї Хельмер. Починається п'єса з вечора напередодні Різдва. До вітальні заходить Нора Хельмер з кількома пакунками. Її чоловік Торвальд почув, що вона прийшла, і вийшов зі свого кабінету. Він з почуттям її вітає, але потім дорікає за те, що дружина витратила багато грошей на різдвяні подарунки. У ході розмови виявляється, що сім'ї Хельмерів вже багато років доводиться бути обачними з видатками, але недавно Торвальд отримав нову посаду в банку, де він працює, тому тепер їм не доведеться так багато економити.


Служниця Елене повідомляє, що до них прийшов з візитом хороший друг Хельмерів доктор Ранк і ще якась невідома дама. Нора дуже дивується, коли до вітальні заходить її шкільна подруга Кристина Лінде.Вони вже багато років не бачилися, але Нора згадує, що читала про те, що чоловік Фру Лінде помер кілька років тому. Фру Лінде розповідає Норі, що коли її чоловік помер, вона залишилася без грошей і без дітей. Нора розповідає про свій перший рік заміжжя з Торвальдом. Вона пояснює, що вони були дуже бідними і мусили багато працювати. А потім Торвальд захворів і за рекомендацією лікарів їм довелося на рік поїхати до Італії.

Нора далі розпитує подругу про її життя, а Фру Лінде розказує, як багато років повинна була дбати про хвору матір і двох молодших братів. Але матір її вже померла, а брати виросли і більше не потребують її уваги. Однак Фру Лінде замість полегшення відчуває пустку, бо не має чим зайнятися; вона прийшла до них з надією, що Торвальд, можливо, допоможе їй знайти роботу. Нора обіцяє поговорити з Торвальдом і розкриває Фру Лінде велику таємницю - без відома Торвальда Нора незаконно позичила гроші на мандрівку до Італії, а чоловіку вона сказала, що гроші дав її батько. Нора вже роки потай працює і відкладає гроші, потрохи сплачуючи свій борг і ще трохи й зовсім його виплатить.

Приходить Крогстад, приватний повірений з банку, де працює Торвальд. Він заходить до кабінету Торвальда. Нора занепокоєна присутністю Крогстада, а доктор Ранк виходить з кабінету і називає Крогстада "моральним калікою". Завершивши свої справи з Крогстадом, Торвальд заходить до вітальні і каже, що, мабуть, зможе взяти Фру Лінде на роботу у банк. Доктор Ранк, Торвальд і Фру Лінде йдуть і залишають Нору на одинці. Разом з нянею Анною-Марією заходять діти Нори. Вони всі граються, поки Нора не помічає, що в кімнаті досі стоїть Крогстад. Вони двоє розмовляють і виявляється, що це Крогстад тоді позичив Норі гроші.

Крогстад каже, що Торвальд хоче його звільнити. Він просить Нору вплинути на чоловіка в цьому питанні. Коли вона відмовляється, Крогстад зауважує, що в нього є контракт з підробленим підписом Торвальда, який насправді підписала Нора. Крогстад шантажує Нору, погрожує розповісти про її злочин і осоромити і саму Нору, і її чоловіка, якщо вона не завадить Торвальду звільнити його. Крогстад йде, а коли повертається Торвальд, Нора намагається переконати його не звільняти Крогстада, але Торвальд навіть не хоче про це слухати. Він заявляє, що Крогстад аморальний чоловік і що йому зле від одної присутності таких людей.

Другий акт починається наступним днем, Різдвом. Стривожена Нора ходить по вітальні. Приходить Фру Лінде й допомагає Норі шити костюм для балу-маскараду, який влаштовували сусіди Нори наступного вечора. Нора каже Фру Лінде, що доктор Ранк смертельно хворий і що ця хвороба передалася йому від батька. Підозріла поведінка Нори насторожує Фру Лінде. Вона думає, що це доктор Ранк позичив Норі гроші. Нора це заперечує, але відмовляється сказати, що насправді її турбує. Приходить Торвальд, Нора знову просить його залишити Крогстада працювати в банку і Торвальд знову відмовляє їй. Коли Нора намагається натиснути на нього, він зізнається, що його хвилює не лише аморальність Крогстада. Торвальду не подобається його надмірна фамільярність. Вони сперечаються, поки Торвальд не наказує служниці доставити листа про звільнення Крогстада.

Торвальд йде, а натомість приходить доктор Ранк і каже Норі, що  знає про свою близьку смерть. Нора намагається його підбадьорити і фліртує з ним. Здається, що вона ось-ось попросить його поговорити з Торвальдом. Але Ранк несподівано зізнається Норі у коханні. В зв'язку з цим Нора відмовляється від свого наміру.

Коли доктор Ранк йде, приходить Крогстад з вимогою пояснити його звільнення. Він знову шантажує Нору, але на інших умовах. Він наполягає, щоб Нора не лише влаштувала все так, щоб його знову взяли на роботу у банк. Тепер він ще й хоче вищої посади. Крогстад закидає у поштову скриньку Хельмерів лист, де написано все про борг і обман Нори. В паніці Нора розповідає все Фру Лінде. Подруга радить Норі потягнути час, щоб Торвальд не прочитав листа. А тим часом вона піде поговорити з Крогстадом. Щоб відволікти Торвальда від поштової скриньки, Нора починає танцювати тарантелу - виступ, який вона підготувала для костюмованого вечора. Вона збуджено танцює, чим лише злить Торвальда. Але їй вдається витягнути з чоловіка обіцянку не читати пошту до її виступу на балу. Фру Лінде невдовзі повертається і каже, що залишила Крогстаду записку, але вже до наступного вечора він забереться геть.

Наступного вечора перед тим як йти на бал, який влаштували сусіди зверху, Крогстад зустрічається з Фру Лінде у вітальні Хельмерів. Під час їхньої розмови виявляється, що колись вони були закоханими, але Фру Лінде кинула Крогстада заради багатшого чоловіка, щоб мати змогу допомогти своїй сім'ї. Вона каже Крогстаду, що вона вільна від сімейних зобов'язань і бажає тепер бути з ним і опікуватися його дітьми. Крогстад неймовірно радий і запевняє, що забере в Торвальда свій лист, щоб той його не прочитав і не взнав таємницю Нори. Але Фру Лінде каже йому залишити листа, бо, як їй здається, Торвальду і Норі треба з'ясувати правду.

Невдовзі після того, як йде Крогстад, Нора і Торвальд повертаються з костюмованого вечора. Вони прощаються з Фру Лінде. Торвальд з захопленням говорить про танець Нори. Доктор Ранк, який також був на святі, заходить попрощатися і перериває інтимну бесіду Торвальда і Нори. Після того як Ранк йде, Торвальд витягає з поштової скриньки дві візитні картки Ранка, обидві з чорним хрестом над іменем. Нора знає, що таким чином Ранк з ними попрощався, й пояснює це Торвальду. Потім вона наполягає на тому, щоб Торвальд прочитав лист Крогстада.

Торвальд читає лист і обурюється. Він називає Нору лицеміркою і брехухою, каже, що вона зруйнувала його щастя. Він заявляє, що не дозволить Норі виховувати їхніх дітей. Тоді Елене приносить ще якийсь лист. Торвальд відкриває його і виявляється, що Крогстад повернув контракт Нори (той з підробленим підписом). Щасливий Торвальд забирає назад свої образи, але їдкі слова справді зачепили Нору. Вона каже, що незважаючи на вісім років їхнього заміжжя, вони так і не навчилися розуміти один одного. Нора каже, що Торвальд поводився з нею як з "лялькою", якою можна тільки гратися і хизуватися. Вона каже, що їхнє співжиття не має сенсу, і мало б статися якесь диво, щоб вони могли бути разом. Нора йде геть від Торвальда.