четвер, 25 вересня 2014 р.

Персонажі. Ляльковий дім

Нора - протагоніст п'єси і дружина Торвальда Хельмера. Нора спершу здається грайливою, наївною дитиною, якій бракує знань про світ за межами її дому. Однак вона має невеликий життєвий досвід, а її незначні спроби бунтувати показують, що жінка не така вже й безневинна та життєрадісна, якою здається на перший погляд. Вона усвідомлює свою нікчемну позицію у шлюбі та знаходить в собі силу втекти із тої гнітючої ситуації.

Торвальд Хельмер - чоловік Нори. Торвальд задоволений своєю новою посадою в банку, так само як і своїм авторитетом у сім'ї. Він поводиться з Норою, мов з дитиною - сердечно і поблажливо. Він не вважає Нору рівнею. Для нього вона мов іграшка чи лялька, якою можна гратися і милуватися. Загалом, Торвальд дуже переймається своїм місцем і статусом у суспільстві. Він дає вихід своїм емоціям, коли боїться, що втратить повагу людей і його почнуть зневажати.


Крогстад - юрист, який вчився разом із Торвальдом та займає підлеглу посаду в банку, де той працює. Постать Крогстада суперечлива. Він поводиться як останній покидьок, але його погані вчинки пояснюються прагненням захистити власних дітей. Для досягнення власних цілей він навіть готовий піти проти моралі. Те, як він завдає Норі страждань, викликає огиду, але водночас він співчуває жінці. Складна життєва ситуація Крогстада викликає симпатію до цього персонажа.

Фру Лінде - подруга дитинства Нори. Крістіне Лінде - практична розсудлива жінка, її чутливе світосприйняття контрастує з дитячою наївністю Нори. Фру Лінде живе у бідності, на відміну від Нори, яка займає привілейовану позицію у суспільстві. Крім цього, ми взнаємо, що Фру Лінде дбала про своїх хворих батьків, в той час як Нора покинула свого батька, коли той занедужав.

Доктор Ранк - найкращий друг Торвальда. Доктор Ранк виділяється на фоні інших персонажів п'єси, бо йому байдуже, що про нього думають інші. Крім цього, відзначається те, як він незворушно приймає свою долю. На відміну від Торвальда і Нори, доктор Ранк визнає хворобливу сутність свого життя (правда, в цьому випадку хвороба фізична). Він уникає розмов з Торвальдом про свою неминучу смерть, оскільки поважає неприязнь Торвальда до потворного боку життя.

Боб, Еммі та Івар - троє малих дітей Нори і Торвальда. Нора грається з дітьми, з чого зрозуміло, що вона любляча матір. Але згодом вона відмовляється бачитися з дітьми, бо не хоче погано на них впливати. Нора переконана, що виховання батьків має великий вплив на розвиток дитини.

Анна-Марія - няня Хельмерів. Ібсен майже не розвинув її персонажа, але Анна-Марія здається доброю жінкою, яка прихильно ставиться до Нори. Роботу няні їй запропонував батько Нори, й їй довелося покинути власну доньку, щоб прийняти цю пропозицію. Анна-Марія розповідає Норі та Фру Лінде про те, як їй довелося пожертвувати власним щастям, щоб якось зарадити скрутному фінансовому становищу.

Батько Нори - на момент початку подій у п'єсі батько Нори вже помер, але про нього згадують упродовж всієї п'єси. Нора любила й захоплювалася батьком, але водночас звинувачує його у своєму підлеглому становищі у сім'ї.