середу, 3 вересня 2014 р.

Про Іллю Муромця та Соловія (скорочено)

Ілля Муромець збирається з рідного села Карачаєва, міста Мурома до Києва на службу до князя Володимира й просить благословення у своїх батьків. Він сідає на коня й вирушає в мандрівку полями й лісами, через річки й озера.

Під Черніговом Ілля Муромець зустрічає трьох татарських царевичів з велетенським військом (40 тис.), які збираються захопити місто. Він бере в руки свого меча й починає нищити ворога, топтати татарських воїнів конем, так щоб жоден не врятувався. Він впіймав трьох царевичів живими й наказує їм їхати в свої царства:
«Та по всьому світу розкажіть,
Що свята Русь не пуста стоїть,
Що святу Русь могутні богатирі бережуть»
Відкриваються міські ворота Чернігова й мешканці виходять до Іллі Муромця. Вони просять його стати їхнім воєводою й керувати ними. Але козак відмовляється й просить показати йому дорогу до Києва. Чернігівці розповідають, що вже давно нікому не вдається доїхати до Києва прямою дорогою:
«Ой тото пряма дорога у славен город Київ
Заросла лісами Бринськими,
Уже тридцять літ простою дорогою
в Київ не їжджено.»
Вони пояснюють, що в лісі поселився Соловій-розбійник, який нікого не пропускає.
«Як засвистить Соловій по-солов'їному,
Як закричить він по-звіриному,
Як зашипить по-зміїному,
Так усі трави-мурави в'януть,
Усі квіти обсипаються,
А хто близько з людей,
Так всі мертві лежать.»
Тому найближча дорога в Київ - 500 верств, але якщо в об'їзд, то ціла тисяча.

Ілля Муромець попрощався з чернігівцями й вирушив до Києва простою дорогою через Бринські ліси. По дорозі він рве дуби й вимощує з них мости, укладає прямий шлях.

Біля річки Самородної Ілля Муромець зустрічає Соловія-розбійника. Козак підбадьорює свого коня, щоб той не боявся свисту розбійника. Він бере лук і стрілу й промовляє.
«Лети, моя стріло калена,
Вище лісу стоящего,
Нижче облака ходящего,
Та попади, стріло,
Соловію в праве око!»
Ілля Муромець пускає стрілу, яка вцілила Соловію в праве око, а вилетіла лівим вухом. Потім він закував розбійника у кайдани й повіз з собою у Київ.

У Києві Ілля Муромець залишає Соловія в княжому дворі й наказує йому нікуди не втікати, бо він нього він й так ніде не сховається.

В княжих палатах Ілля Муромець вклоняється князеві і княжній. Князь Володимир питається, звідки козак родом і чий він син. Ілля відповідає на питання князя і пояснює, навіщо він приїхав до Києва.
«А приїхав я у стольний город Київ
Послужити більше, князю мій, вірою-правдою,
Оборонять Русь святую,
Віру християнськую православную».
Князь питається, якою дорогою їхав Ілля - прямої чи в об'їзд. Ілля Муромець розповідає, що виїхав з дому ще вранці і хотів до полудня бути в Києві, але по дорозі з ним трапилися три пригоди (визволив Чернігів; вимостив шлях до Києва; піймав і привіз до Києва Соловія).

Князь Володимир зі своїми боярами і князями виходить у двір подивитися на Соловія-розбійника. Князь наказує розбійнику:
«Ой ти, Соловію-розбійнику,
Засвищи ти по-солов'їному,
Закричи ти по-звіриному,
Засичи ти по-зміїному»
Але Соловій каже, що він не слуга князя, бо це Ілля його піймав. Ілля Муромець ще остерігається свого полоненого, тому відповідає на це:
«Засвищи, Соловію, напівсвисту,
Закричи ти та напівкрику,
Зашипи ти та напівшипу!»
Соловій-розбійник просить налити йому зелен-вина, а коли випиває чару, починає свистіти з усієї сили. Він того свисту позривало дахи княжих теремів, повипадали шибки, по всьому Києву ожеребилися вагітні кобили. Всі присутні на княжому дворі попадали на землю, мов снопи.
Сам князь Володимир стольнокиївський
По двору кругом біжить,
Куньовою шубою вкривається.
Ілля Муромець насварив Соловія, бо той не послухався його наказу свистіти на пів сили. Але Соловій відповів, що вчинив так, бо відчув свій близький кінець. Після цього Ілля Муромець відвів розбійника на Куликове поле, де відрубав йому голову.

З тої пори не стало на святій Русі Соловія-розбійника, а славний козак Ілля Муромець прославився по всім землям, віднині й довіку.