понеділок, 24 листопада 2014 р.

Вільям Шекспір. Біографія (скорочено)


(хрещений 26 квітня 1564, дата народження невідома - 23 квітня (3 травня) 1616)

Вільям Шекспір вважається одним із найкращих драматургів всіх часів. Крім цього, Шекспір був іще поетом та актором. Його п'єси "Гамлет" та "Ромео і Джульєтта" займають важливе місце в світовій літературі. Шекспір вважається національним поетом Англії. Його твори перекладені багатьма мовами світу і з'являються на театральній сцені частіше, ніж п'єси будь-якого іншого драматурга, який коли-небудь жив і творив.


Мало відомо достеменно про життя Вільяма Шекспіра. Багато фактів з його біографії вважаються сумнівними. Деякі дослідники навіть спекулюють ідеями, що Вільям Шекспір - це насправді псевдонім одної людини чи групи людей, яким підписувалися п'єси. Незважаючи на відсутність єдності у цьому питанні, дослідники в основному підтримують сформовану упродовж кількох століть біографічну традицію.

Згідно з цією традицією, Вільям Шекспір був найстаршим сином Джона Шекспіра, місцевого ремісника, та Мері, доньки землевласника. Вільям Шекспір народився в Стратфорді-на-Ейвоні 23 квітня 1564 року (дата народження приблизна). Початкову освіту Шекспір здобув у Стратфордській початковій школі, де він вивчав історію, класичну літературу та театральне мистецтво. Хоча є згадки про те, що він працював шкільним вчителем, деякі історики стверджують, що після закінчення школи Шекспір був підручним у майстерні свого батька. Не відомо напевно, чи він отримав вищу освіту. У віці 18 років Шекспір одружився з Енн Хетевей, яка була на 8 років старшою від нього. У них було троє дітей: старша донька Сюзанна, яка народилася через 6 місяців після одруження, та близнюки Джудіт та Хемнет. У 1596 році Хемнет помер (йому тоді було 11 років; ймовірна причина смерті - бубонна чума). Вважається, що свою скорботу за сином Шекспір виразив у п'єсі "Король Іоанн" в словах Констанції: "Воно [горе] мені сина замінило".

1585 рік позначився розквітом творчої діяльності Вільяма Шекспіра. Він переїхав до Лондона, де зробив успішну кар'єру актора та письменника. Він був співвласником театральної компанії "Слуги лорда Чемберлена", згодом відомої під назвою "Слуги короля". Більшість творів Шекспіра були написані у проміжку між 1589 та 1613 роками. На початку своєї письменницької кар'єри Шекспір писав в основному комічні п'єси. Однак згодом його твори почали більше схилятися у бік трагізму, завдяки чому його творчість вийшла на зовсім новий рівень майстерності. До 1608 року Шекспір зосередився на написанні трагедій. В цей час з-під його пера з'явилися найбільш відомі його твори: "Гамлет", "Король Лір", "Отелло" та "Макбет". В пізній період творчості Шекспір писав в основному трагікомедії та романтичні твори. У 1613 році Шекспір повернувся до Стратфорда, де прожив іще три роки і помер 23 квітня 1616 року у віці 52 років.

Хоча Вільям Шекспір був популярним драматургом та поетом ще за життя, світову славу він здобув лише у ХІХ столітті. Романтики вважали Шекспіра генієм, а у вікторіанську еру визнання його творчості перетворилося ледь не на поклоніння. ХХ століття позначилося тим, що п'єси Шекспіра непомірно адаптувалися для сучасної сцени, вивчалися та заново відкривалися світу. Твори Шекспіра було перекладено багатьма мовами світу. Шекспір й надалі залишається єдиним письменником, кожна фраза якого була настільки ретельно вивчена та розтлумачена істориками, вченими та студентами. Невмирущі твори Вільяма Шекспіра стали неповторним внеском у світову літературу, театральне та кіномистецтво.