неділя, 9 серпня 2015 р.

Олівер Твіст. Чарлз Діккенс (скорочено)


Олівер Твіст народився в робітному домі в Англії 1830-их років. Його мати, чиє ім'я нам невідоме, потрапляє до дому з вулиці та помирає невдовзі після народження Олівера. Перші 9 років свого життя хлопчик проводить у сиротинці, після чого його посилають до робітного дому для дорослих. Інші хлопчаки примушують Олівера попросити іще каші під час обіду, що настільки розлючує наглядача, що він пропонує п'ять фунтів тому, хто забере хлопця із робітного дому. Олівера хочуть віддати в учні до жорстокого сажотруса, але натомість його бере до себе парафіяльний трунар містер Сауербері. Коли інший учень трунаря, Ной Клейпол, зневажливо говорить про матір Олівера, хлопчик нападає на нього, чим накликає на себе лють Сауербері. В розпачі Олівер втікає на світанку та вирушає до Лондона.


На околицях Лондона голодний та виснажений Олівер зустрічає Джека Докінса, хлопчика однолітка. Джек пропонує йому притулок у домі свого благодійника Фейгіна. Фейгін виявляється злочинцем, який навчає сиріт красти. Після кількох днів такого навчання Олівера відправляють на "роботу" із двома іншими хлопчиками. Коли він бачить, як ті крадуть хусточку у старшого джентельмена, Олівер лякається та втікає, але його одразу ж хапає поліцейський. Олівера звинувачують у крадіжці. Містер Браунлоу, той в кого вкрали хусточку, помічає, що в хлопця гарячка, і забирає його до себе додому. Містер Браунлоу вражений тим, наскільки Олівер схожий на портрет юної жінки, який висить у його домі. Хлопчик потрохи звикає до нового життя, але двоє із компанії Фейгіна, Біл Сайкс та його коханка Ненсі, знаходять хлопця та повертають його до Фейгіна.

Фейгін каже Оліверу піти разом із Сайксом, щоб допомогти тому пограбувати якийсь будинок. Несподівано для них прокидається слуга та починає стріляти у грабіжників. Він влучає в Олівера, а Сайксу вдається втекти. В тому домі мешкають місіс Мейлі зі своєю вродливою прийомною племінницею Розою. Жінки вирішують попіклуватися про бідного хлопчика та невдовзі проймаються до нього симпатією. Наступне літо Олівер проводить з ними на селі. Але Фейгін знову намагається викрасти хлопця, в чому йому допомагає таємничий чоловік на ім'я Монкс. Тим часом з'ясовується, що матір Олівера перед смертю залишила для нього золотий медальйон. Монкс знаходить цей медальйон та знищує його. Коли Мейлі повертаються до Лондона, Ненсі потай зустрічається з Розою та розповідає їй про наміри Фейгіна, але їхню розмову підслуховує іще один із банди Фейгіна. Сайкс взнає про зраду Ненсі та жорстоко вбиває її, після чого втікає з Лондона. Він мучиться від докорів сумління. Коли Сайкса переслідує розлючений натовп, він намагається втекти, та випадково підвішує себе на мотузці та вмирає.

Містер Браунлоу, який завдяки сім'ї Мейлі знову знаходить Олівера. Потім він зустрічається з Монксом та вимагає від нього правди про те, ким були батьки хлопчика. Виявляється, що Монкс є зведеним братом Олівера. Їхній батько, містер Ліфорд, був нещасливим у шлюбі з заможньою жінкою, якій зраджував із матір'ю Олівера, Агнесою Флемінг. Весь цей час Монкс переслідував Олівера, бо не хотів, що той отримав свою частину спадку. Містер Браунлоу примушує Монкса відписати Оліверу все, що йому належить. Крім цього, виявляється, що Роза є молодшою сестрою Агнеси, і відповідно тіткою Олівера. Фейгіна засуджують за його злочини до смертної кари через повішення. Врешті-решт містер Браунлоу усиновлює Олівера і оселяється неподалік сімейства Мейлі.