четвер, 13 серпня 2015 р.

Прототип

Прототип персонажа в літературі чи мистецтві — це конкретна особа, яку використали як модель для образу персонажа. В основі персонажа використані певні риси характеру або події із життя оригіналу.

Приклади прототипів у художній літературі

Аліса Лідделл - прототип Аліси з книги Льюїса Керрола "Аліса в країні чудес". Чарльз Доджсон (писав під псевдонімом Льюїс Керрол) потоваришував з дітьми сімейства Лідделл та проводив з ними багато часу, влаштовуючи пікніки чи поїздки на човні. Він вигадував для них різні історії і одного разу на прохання Аліси почав розповідати про дивовижні пригоди дівчинки Аліси, яка стрибнула за кроликом у кролячу нору. Алісі настільки сподобалася історія, що вона попросила містера Доджсона її записати. Згодом доповнена та відредагована казка була опублікована під назвою "Аліса у країні чудес".

Джон Нетлшип - прототип професора Северуса Снейпа з серії книг про Гаррі Поттера Дж. К. Роулінг. Містер Нетлшип був вчителем хімії у школі Вайдін, де навчалася майбутня письменниця.

Ед Ґейн- цей серійний вбивця-маньяк став прототипом для багатьох літературних психопатів: Норман Бейтс ("Психоз", Роберт Блох), Буфало Біл ("Мовчання ягнят", Том Гарріс).

Роберт де Монтеск'ю - французький письменник, колекціонер, меценат, став прототипом барона Шарлюся у всесвітньо відомому романі Марселя Пруста "У пошуках утраченого часу".

Юрій Єжи Володийовський - полонізований український шляхтич, військовий командувач, став прототипом Міхала Володийовського, головного персонажа трилогії Генрика Сенскевича ("Вогнем і мечем", "Потоп", "Пан Володийовський").